Over Dalmatiërs

Algemene ras informatie

De Dalmatische hond is een zeer oud ras. Eerste, op de huidige hond gelijkende afbeeldingen zijn aangetroffen in de Egyptische piramides. Middeleeuwse schilderijen uit het Middellandse Zeegebied laten bevlekte honden zien die we in het algemeen als voorlopers kenmerken van de huidige Dalmatische hond. Met name in Engeland is het ras tot grote bloei gekomen en hier werd in 1882 de eerste rasstandaard vastgesteld. Bij de Engelse adel werd de Dalmatische hond veel gebruikt als begeleider van koetsen en rijtuigen. Van hier uit heeft hij zijn weg over het continent gevonden. Aangenomen wordt dat de oorsprong van het ras in Dalmatië in de Kroatische Republiek ligt.

De Dalmatische hond is een zeer actief en intelligent ras, vrij van angst en nervositeit. Ze hebben een enorm uithoudingsvermogen. Een flinke wandeling in het bos of op het strand, een fietstocht, het is allemaal aan hen besteed. Een half uurtje beweging per dag is doorgaans niet voldoende. Ze zijn actief en jong van geest tot op hoge leeftijd en wanneer een Dalmatische hond (ouderdoms-) klachten begint te vertonen, markeert dit meestal een laatste (korte) levensfase.

Het is een echte gezinshond en zijn grote liefde zijn de mensen om hem heen. Daar waar u bent, wil hij ook graag zijn. Hoe meer bezoek in huis, hoe gezelliger hij het vindt. Veelal zal uw bezoek met luid geblaf en een brede lach begroet worden. Veel Dalmatische honden kunnen lachen. Dit doen ze door de bovenlip op te trekken en dit wordt door onbekendheid met het ras soms, onterecht, aangezien voor een uiting van agressie. Maar niets is minder waar.

De meeste Dalmatische honden hebben een (bijna) onbedwingbare eetlust en zijn erg inventief in het vinden van eetwaren. Dit kan lastig zijn maar ook zeer goed van pas komen bij het trainen en opvoeden van de hond.
Het is een kindervriend, alleen is het wel aan u om u kinderen te leren dat een hond geen speelgoed is. Ook is deze hond te sterk om door jonge kinderen alleen uitgelaten te worden. Hoewel het een grote mensenvriend is en hij alleen zijn absoluut niet leuk vindt, kunt u hem goed leren om enkele uurtjes per dag alleen thuis te blijven. Begin daar ook zo jong mogelijk mee. Wanneer u thuiskomt zult u, ook na een korte afwezigheid, begroet worden alsof u dagenlang bent weggeweest.
Dalmatische honden zijn erg schoon op zichzelf en hoe vies ze soms ook worden, ze poetsen zichzelf net zolang totdat ze weer een blinkende vacht hebben. De stugge witte haartjes hebben als nadeel dat ze zich overal in steken en erg zichtbaar zijn.

Het is zeker voor een beginnende hondeneigenaar, van belang een goede puppy (gehoorzaamheids-) cursus te volgen. Hierbij worden zowel de hond als de eigenaar begeleid om een goede relatie op te bouwen en leert uw hond met andere honden omgaan.

Kortom, de Dalmatische hond is een elegante, energieke, sterke, sportieve, heel aanhankelijke hond.

Rasstandaard van de dalmatische hond

Het hoofd is lang en de schedel is vlak, er is een uitgesproken stop en de snuit is lang en krachtig. De lippen zijn droog en bevatten voldoende pigment. De neusspiegel is zwartkleurig bij de zwartbevlekte honden en leverkleurig bij de bruinbevlekte honden. De ogen staan tamelijk ver uit elkaar en zijn groot, ze hebben een donkere (bij zwart) of barnsteenachtige (bij leverbruin) kleur. Rondom de ogen bevindt er zich pigment dat heel het oog moet omsluiten. Hij heeft een vloeiende en ritmische gang dat vrij ruim uitloopt. De passen zijn lang en er komt een stevige stuwkracht vanuit de achterhand.

Grootte van de dalmatische hond

Reuen: 56 cm – 61 cm schouderhoogte
Teven: 54 cm – 59 cm schouderhoogte

Gewicht van de dalmatische hond

Dit ras weegt tussen 25 tot 35 kg.

Vacht van de dalmatische hond

De vacht van de dalmatiër is kortharig en deze heeft geen ondervacht. Twee kleuren van vlekken kunnen onderscheiden worden, namelijk zwart op wit en bruin op wit. Het bruin is dan leverkleurig. De bevlekking op het lijf is groter dan de bevlekking op het hoofd, staart en ledematen. De vlekken op het lijf hebben de grote van een twee eurostuk. Dalmaten hebben veel last van verharen, ze verliezen het ganse jaar door korte stugge haartjes die overal op en inkruipen. Door de stevigheid en doordat de haartjes zo kort zijn is het zeer moeilijk ze overal te verwijderen.

Omdat ze geen ondervacht hebben zijn ze niet geschikt voor een verblijf buiten in een kennel, ook al is daar een nachthok, ze kunnen de koude en eenzaamheid moeilijk doorstaan.

Karaktereigenschappen van de dalmatische hond

Deze honden zijn vrij intelligent en hebben een groot aanpassingsvermogen. Zij mogen geen angst of agressie vertonen. Echte wakers zijn het niet maar ze waken graag over hun territorium en ze zijn zeer alert. Dalmatiërs willen graag van alles op de hoogte zijn, ze zijn zeer nieuwsgezind. Graag hebben ze gezelschap van mensen, kinderen en andere dieren. Voor de allerkleinste kinderen zijn ze vaak iets te speels en onstuimig, maar wanneer ze opgroeien samen met kinderen passen zij zich goed aan. Graag dagen deze honden hun baasjes wel eens uit, ze hebben dan ook een consequente opvoeding nodig. Leergierigheid siert hen en ze leren ook zeer snel, vaak doen ze ook alsof ze een bevel plots ‘vergeten’ zijn. Deze honden hebben een lieve en vriendelijke uitstraling en worden daardoor vaak opgemerkt door voorbijgangers.

Beweging en spel van de dalmatische hond

De dalmaat heeft heel wat beweging nodig, met een korte wandeling per dag zijn zij niet tevreden. Wel kan je hen plezieren met lange wandelingen, meelopen met de fiets, apporteerspelletjes, agility, canicross, zwemmen en andere sporten.

Voorbeelden van enkele rasfouten van de dalmatische hond

Enerzijds of beiderzijdse doofheid, kopvlekken of platen, lemonkleurige of blauwkleurige vlekken, blauwe ogen, piratenoog of monocle, knikstaart, zwarte en bruine vlekken op 1 hond, het missen van 1 teelbal (reuen), … .

Met deze honden is het uitgesloten om ze voor de fokkerij te gebruiken, maar ze zijn zeer geschikt als gezinshond (indien ze niet beiderzijds doof zijn), het beoefenen van een sport of discipline.

Tot slot

Ten tijde van de films 101 en 102 (echte) Dalmatiërs zijn er veel Dalmatiërs gefokt, iedereen wilde wel zo’n mooie, lieve, slimme hond. Maar denk erom dat het in werkelijkheid niet de honden zijn die je in de film te zien krijgt, ze zetten geen koffie, laten het bad niet vol lopen enzovoort.

Schaf deze hond niet aan om uw kinderen te plezieren met een cadeautje, deze keuze kan nadelig zijn voor het kind, gezin en vooral de hond.

Het zijn honden die een consequente opvoeding nodig hebben, veel beweging moeten hebben en niet de ganse dag alleen moeten blijven in huis want dan gaan ze zich gauw vervelen en bijten ze dingen stuk.

Indien je interesse hebt in een Dalmatische Hond ga dan te rade bij een fokker die fokt volgens de regels van de club waar hij bij aangesloten is. Ga kijken bij hem/haar en maak kennis met de honden, deze mensen zullen je eerlijk vertellen over het ras en staan na eventuele aankoop altijd ter beschikking van jou indien er toch problemen mochten opduiken.

De pups worden gehoor getest op 6 weken (BAER – test), hebben een erkende FCI stamboom, zijn gechipt, gevaccineerd, enkele malen ontwormd en hebben een Europees paspoort.

(met dank aan de Nederlandse Club voor Dalmatische honden)